Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Έλμερ ο παρδαλός ελέφαντας

Ο Έλμερ ο παρδαλός ελέφαντας είναι ένα αξιαγάπητο βιβλίο που αρέσει πολύ στους μικρούς μας φίλους.  Μπορούμε να το αξιοποιήσουμε διαθεματικά στα πλαίσια του μαθήματος της αγωγής ζωής σε συνδυασμό με το μάθημα της τέχνης. Στόχος μας είναι να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές ότι η διαφορετικότητα είναι προτέρημα του καθενός μας.

Στην ιστορία αυτή ο ήρωας, ένας παρδαλός ελέφαντας, περνάει μέσα από μια διαδικασία κατάκτησης της αυτογνωσίας. Αρχικά αμφισβητεί τον εαυτό του και θέλει να μοιάσει στους άλλους, μη έχοντας συνειδητοποιήσει ότι αυτό που τον κάνει ξεχωριστό και αγαπητό είναι απλά και μόνο η διαφορετικότητά του. Τελικά επανεδραιώνει την ταυτότητά του και συγχρόνως βοηθάει τους φίλους του να συνειδητοποιήσουν ότι η πολυχρωμία κάνει πιο χαρούμενη τη ζωή τους.

Στο μάθημα της τέχνης αφού πρώτα διαβάσουμε το βιβλίο και συζητήσουμε για τη σημασία της διαφορετικότητας στη ζωή μας, μπορεί να δοθεί στους μαθητές ένα τετραγωνισμένο περίγραμμα του σώματος του ελέφαντα.  Στη συνέχεια θα πρέπει να το διακοσμήσουν με μοναδικό τρόπο για να φτιάξουν έτσι το δικό τους ελέφαντα.  Για φόντο μπορεί να χρησιμοποιήσουμε κομμάτια από περιοδικά και να φτιαξουμε ένα κολάζ. Μια άλλη ιδέα είναι να χρησιμοποιήσουμε ξύσματα χρωματιστών μολυβιών και να τα απλώσουμε με χαρτομάντηλο ή βαμβάκι γύρω από τον ελέφαντά μας.

Να μερικά από τα αριστουργήματα των φετινών μαθητών μου, Α' και Β' τάξης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου